Het praktijkexamen is en blijft een spannend iets, er hangt natuurlijk ook veel vanaf! Logisch dat je lichte zenuwen hebt voor dit moment. Laat je ook niet gek maken door alle rare spookverhalen die de ronde doen; dat er maar een bepaald percentage cursisten mag slagen, of examinatoren die onterecht leerlingen laten zakken…allemaal broodje aap verhalen! Natuurlijk is het altijd mensenwerk én slechts een momentopname; Ga er vanuit dat de examinator goed opgeleid is en echt bij elke leerling een zo goed en eerlijk mogelijke beoordeling zal vormen. De examinator is er niet om je te laten zakken hij wil een objectief beeld krijgen van jouw rijvaardigheid.
Hieronder geven we je een aantal tips die jou zouden kunnen helpen om beter te slagen voor jouw rijbewijs.
Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding
Het allerbelangrijkste is dat je genoeg lessen hebt gehad voordat je kunt afrijden. Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Weet zeker dat je een volledige controle over het voertuig hebt. Als je het rijden voldoende beheerst kun je met een gerust hart een half uur met een examinator rondrijden.
Tip 2: Maak er niet een te groot punt van
De examinator is er absoluut niet op uit om je te laten zakken. Hij wilt gewoon zien wat je de afgelopen weken hebt geleerd. Beschouw het daarom, hoe moeilijk ook, alsof het een normale rijles is.
Tip 3: Bijzondere verrichtingen
Misschien wel het meest gehekelde punt bij leerlingen. Vooral fileparkeren is een gevreesde bijzondere verrichting. Maak je echter niet te druk om deze bijzondere verrichtingen. Ze hoeven niet foutloos te zijn! Het allerbelangrijkste is dat jij je aan de verkeersregels houdt en dat je goed blijft kijken. Als je bij het parkeren een keertje meer moet steken is dit helemaal niet erg. Zorg er enkel voor dat jij geen gevaar voor andere weggebruikers vormt.
Tip 4: Kijk niet overdreven veel in je spiegels
Vaak gaat de tip te ronde dat je de examinator duidelijk moet laten zien dat je goed kijkt. De examinator ziet dit echter ook wel als je dit op een gewone manier doet. Uitgebreid achterom kijken is zelfs gevaarlijk. Rijd niet sneller of langzamer dan anders. Rijd de rit gewoon met de kennis die je vergaard hebt.
Tip 5: Probeer niet foutloos te rijden
Niemand kan foutloos rijden, zelfs je rij-instructeur en je examinator niet. Wanneer je een klein foutje maakt moet je niet meteen in paniek raken en denken dat je gezakt bent. Het gaat niet om de fout, maar de manier waarop je het oplost. Probeer nadat je een fout gemaakt hebt de fout weer te vergeten en je te concentreren op de rest van de rit. Laat het los!
Tip 6: Rij zelfverzekerd en besluitvaardig
Geloof in je zelf. Sta achter je beslissingen en durf te rijden. Ook al ben je niet altijd zelfverzekerd, het is de kunst om over te komen of je dit wel bent. Kom niet twijfelachtig over bij andere bestuurders, juist dan maak je fouten.
Tip 7: Snelheid
Hecht hier niet te veel waarde aan. Het maakt de examinator niet uit of jij 51 km of 49 km rijdt. Het belangrijkste is dat jij je snelheid aanpast aan de situatie. Zo kan de situatie van je vragen dat je even wat langzamer moet rijden dan de toegestane snelheid, omdat er bijvoorbeeld een vrachtwagen aan het laden en lossen is. Wanneer het mogelijk is, rijdt zo vlot mogelijk door. Dit zorgt voor een goede doorstroming.
Tip 8: Voor het examen
Zorg voor het examen voor een goede nachtrust. Ga niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer niet te veel te denken aan het examen, hoewel dit misschien moeilijk is. Probeer je te ontspannen. Het gerucht gaat de ronde dat het eten van een banaan zorgt voor een betere concentratie en alertheid. Dit kun je altijd proberen. Neem geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen. Deze hebben vaak een negatieve invloed op je alertheid en ze schaden meer dan dat je er baat bij hebt.